Terhességi pigmentáció kezelése lézerrel

A várandósság alatt a kismama teste kisebb-nagyobb változásokon megy keresztül. Ilyen a fokozott pigmentáció, azaz barna, piros foltok, elszíneződések megjelenése. Cikkünk a fokozott pigmentáció okait, megjelenési formáit és esetleges megelőzési, kezelési alternatíváit foglalja össze. Mint mindenre, erre is van kezelés, megoldás a Genium Esztétikai és Orvosi Lézerközpontban.

Az okok

A bőr természetes pigmentáltságáért, hétköznapi nevén, barnaságáért, a melanin nevű anyag a felelős. A melanint a bőr felhám rétegében (epidermis) elhelyezkedő festéksejtek (melanocyták) termelik, részben napsugárzás, részben pedig a genetikailag meghatározott bőrtípus függvényében. Szerepe az UV sugárzás kiszűrése, és a sejtek DNS-ének védelme, a rákkeltő hatás ellen, melyet 99%-os hatékonysággal el is végez.

Pigmentáció terhesség alatt - okok

A terhesség alatt megemelkedett ösztrogén, progeszteron és melanocyta stimuláló hormon szintek miatt a melanocyták magasabb aktivitással dolgoznak, melynek eredménye az egyes testtájak fokozott pigmentációja. Egyes helyeken értágulat jelenhet meg, mely pirosas foltokat, anyajegyeket hoz létre.

A sötétebb bőrtónussal, esetleg korábban pigmentációval gyógyuló hegekkel rendelkező kismamák hajlamosabbak a bőr elszíneződésére. A fokozott napsugárzás a tünetek kialakulásában, fokozódásában nagy szerepet játszik, de mivel a terhességi foltok családi halmozódást mutatnak, a fénybehatás elkerülése nem jelent mindig megoldást.

Előfordulási helyek

A fokozott pigmentáltság általában az emlőbimbókon, nemi tájékon, hónaljon, combok belső felszínén alakul ki. Az arra hajlamos kismamák bőrén megjelenhet az ún. linea nigra, mely a köldöktől a szeméremdombig húzódó sötét vonal.

Pigmentáció terhesség alatt - helyek

Ezen kívül az arcon chloasma, melasma tűnhet fel, az apró pigmentfoltoktól egészen a maszkszerű elváltozásokig.

Melasma

Előfordulhatnak vöröses-rózsaszínes, a bőrből kissé kiemelkedő elváltozások, mely éranyajegy: rubin naevus vagy senilis haemangioma lehet.

Vagy jellemzően a nyakon megszaporodó pigmentált fibrómák (fibroma molle).

anyajegy, fibroma

Normális állapotról van szó?

A válasz: igen. A fokozott pigmentáció egy élettani folyamat, a kismamák nagy része tapasztal különféle bőrszínváltozásokat a terhessége alatt. A pigmentáció nincs hatással a baba egészségére, jó közérzetére sem.

Viszont fontos észben tartani, hogy a terhesség alatt az anyajegyekben is fokozódhat a pigmentáció. Ennek következményeképpen azok változhatnak, sötétedhetnek, szabálytalanná válhatnak. Éppen ezért a terhesség alatt érdemes az anyajegyeket szorosabban nyomon követni, bőrgyógyászunkat sűrűbben látogatni, így az esetleges változások rögzíthetőek. A terhesség alatt igen ritkán kialakuló festéksejtes rák (melanoma malignum) annyira agresszív daganat, hogy a méhlepényen keresztül akár a magzatba is képes áttétet adni!

Megelőzés

Megfelelő fényvédelem

Erős UV sugárzás esetén keressük az árnyékot, félárnyékot. Hordjunk olyan ruházatot, mely minél többet takar a bőrünkből. Viseljünk akár széles karimájú kalapot is, hogy az arc árnyékban legyen. Rendkívül fontos a magas faktorszámú napvédő készítmények mindennapi alkalmazása (SPF 15, 30, 50+). Mivel a napsugárzás állandóan éri bőrünk szabad területeit, fontos, hogy a fényvédelem napi rutinná váljon, még a téli időszakban is.

Gyengéd, érzékeny bőrre kifejlesztett ápoló szerek használata

Bizonyos kozmetikumok irritálhatják a bőrt, és az így okozott gyulladással provokálhatják a pigmentációt. Ezt a hatást küszöbölhetjük ki a gyógyszertárban, drogériában beszerezhető, allergénektől mentes készítményekkel.

Kezelés

Terhesség alatt

A célzott pigmentfolt halványító készítmények terhesség alatt nem ajánlottak, mivel tartalmazhatnak magzatkárosító hatású kémiai anyagokat (retinol). A probléma átmeneti megoldásaként a foltokat alapozóval, korrektorral elfedhetjük, rendkívül tartós, vízálló készítmények találhatóak a piacon.

Terhesség után

Születés, szoptatás után a foltok halványodnak, sok esetben el is tűnnek. Ha az elváltozások a szülés után is zavaróak, érdemes bőrgyógyász, plasztikai sebész vagy lézer specialista szakorvoshoz fordulni, aki célzott pigmentfolt halványító krémeket, peelinget (hámlasztás), vagy a gyorsabb, de költségesebb lézeres pigmentfolt-eltávolítást javasolhat.

Fotó: lézeres pigmentfolt kezelés előtt, és 25 nappal utána

Lézeres pigmentfolt kezelés előtt, és 25 nappal utána

lézeres pigmentfolt kezelés előtt, és 25 nappal utána

Középvonali pigmentcsík (linea nigra)

linea nigra

Fokozott szeméremtesti és bimbóuvar pigmentáció

bimbóudvar pigmentáció

Fokozott íny pigmentáció

Fokozott íny pigmentáció

Terhességi szeplő

terhességi szeplő

Jelentkezzen be vagy kérjen visszahívást!

Kérdése van? Több információt szeretne? Időpontot egyeztetne? Adja meg telefonszámát, és munkatársaink hamarosan felkeresik Önt.

  Név (kötelező)

  Telefonszám (kötelező)

  Mikor hívhatjuk?
  Kérjük, jelölje meg a napszakot vagy hozzávetőleges órát, amikor munkatársunk telefonon keresheti Önt.

  E-mail cím

  Ellenőrző mező: mennyi 5+5? Kérjük írja be a számot.

  Jelentkezzen be vagy kérjen visszahívást!

  Kérdése van? Több információt szeretne? Időpontot egyeztetne? Adja meg telefonszámát, és munkatársaink hamarosan felkeresik Önt.

   Név (kötelező)

   Telefonszám (kötelező)

   Mikor hívhatjuk?
   Kérjük, jelölje meg a napszakot vagy hozzávetőleges órát, amikor munkatársunk telefonon keresheti Önt.

   E-mail cím

   Ellenőrző mező: mennyi 5+5? Kérjük írja be a számot.

   

   Rólunk

   

   Fotona technológia

   

   Média megjelenések

   

   Kisokos

   
   

   Látogasson el hozzánk!

   1146 Budapest, Thököly út 137
   Tel: 06 1 700 4422
   E-mail: esztetika@genium-med.hu