Plasztikai sebészet

A plasztikai sebészet lényege, hogy az Ön által elképzelt én képet megvalósítsuk.  Ez gyakran teljes mértékben megoldható, máskor kompromisszumok árán olyan eredmény hozható létre, mely egyaránt elfogadható a páciens számára, és orvosilag is lehetséges.”

Dr. Novoth Béla plasztikai sebész

Dr. Novoth Béla baleseti, kéz- és plasztikai sebészként számos szokványos, valamint ritka, nagy kihívást jelentő, azonnali improvizációt igénylő műtétet végzett.  Évi kb. 750 beavatkozással egyike az országban legtöbbet operáló plasztikai sebészeknek, illetve Magyarország egyetlen plasztikai sebész, aki egyben Fotona elismervénnyel rendelkező sebészeti lézerspecialista is.

Hegek kelezése hagyományos műtéti úton vagy lézerrel

Minden szövetsérülés hegképződéssel gyógyul, de a hegek megjelenési formája és viselkedése különböző. Ideális a vékony, halvány, puha, kevéssé látható, ún. biológiai heg. Ettől eltérő, zavaró, vaskos, behúzó, deformitást okozó hegek alakulhatnak ki, ha a sebgyógyulás feltételei nem ideálisak.

A hegek az esetek zömében teljesen nem tüntethetők el, azonban sokszor igen szépen javíthatóak. A hegesedést nagymértékben alkati tényezők is befolyásolják – ez az oka a keloid képződésnek is, melynek korrekciós lehetősége egyénenként változó.

Megoldások:

 • hagyományos műtét során (helyi érzéstelenítésben vagy altatásban) az esetek egy részében a heg egyszerű kimetszése és atraumatikus varrata elégséges, máskor bonyolult, a hegvonal lefutását megváltoztató beavatkozás adja a legjobb eredményt;
 • lézeres beavatkozás (kíméletesebb és gyorsabb) az egyszerűbb, könnyen javítható hegek esetében indikált.

Anyajegyek műtéti és lézeres eltávolítása

Az anyajegyek általában veleszületett festékes, vagy festék nélküli elváltozások. Az anyajegy területén gyakran jelentős szőrnövekedés tapasztalható. Az onkológiailag vagy esztétikailag zavaró elváltozások eltávolítását műtéttel vagy lézerrel végezzük.

A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban történik. Az anyajegy nagyságától és elhelyezkedésétől függően többféle lehetőség merül fel:

 • 2-3 lépésben, részleges kimetszésekkel a teljes elváltozás eltávolítható (a műtétek között 6-12 hónap szünet szükséges a bőr megnyúlásához);
 • az elváltozás egy műtéttel eltávolítható, de a környező ép bőr területéről kell lebenyek képzésével megfelelő mennyiségű ép bőrhöz jutni, mellyel a kialakult bőrhiányt fedni tudjuk;
 • az elváltozás eltávolítása után a szabadon maradt terület nem fedhető a környezetből mobilizált bőrrel, és a test más helyéről vett szabad bőr átültetésével tudjuk elvégezni a fedést;
 • az eltávolítandó terület a környezetéből nyert lebenyekkel nem fedhető, de a környezetben van elég egészséges bőrterület – ekkor előzetes bőrnyújtást végzünk bőr expander segítségével.

A hegek utókezelése egyedi megbeszélés szerint történik, a lézeres eljárások a hegek igen szép kezelését, eredményes eltüntetését teszik lehetővé.

Arcplasztika

A bőr állapota nagymértékben meghatározza külső megjelenésünket. Rugalmasságából, színéből és ráncaiból megállapítható, hogy fiatal, egészséges és kipihent, vagy éppen ellenkezőleg idős, fáradt, esetleg beteg emberről van szó. A bőr öregedési folyamata már a 20. életévtől elkezdődik, és ennek nyomai a külső szemlélő számára az arcon észlelhetők először. Az összképet tovább rontja az arc bőr alatti szöveteink süllyedése, megereszkedése (SMAS, izmok). Az arcplasztika (face lifting) célja ezeknek a megereszkedett szöveteknek a visszahelyezése és a felesleges bőr eltávolítása. A metszés nagy része rejtett helyen vezethető. Az eredmény kb. 10-15 évig tart.

A műtét altatásban vagy helyi érzéstelenítésben történik, a lézeres beavatkozásokat helyi érzéstelenítéssel végezzük.

Szemhéjplasztika

Az életkor előrehaladtával, leginkább a gravitáció következtében az egyre rugalmatlanabbá váló bőr megereszkedik. Családi hajlamosító tényezők és az életmód jelentősen befolyásolják az elváltozások jelentkezésének időpontját, valamint az elváltozások mértékét.
A szem alatti táskák kialakulása miatt az arc fáradtnak és szomorúnak tűnhet. A felső szemhéj bőrének lógása, a látást is zavarhatja. A szemhéjak bőrfölöslegének, zsírsérv okozta „táskáinak” és esetleges izommegvastagodás miatti elváltozásainak mérséklése, eltüntetése műtéti beavatkozással lehetséges. A beavatkozás után a szemtájék „nyitottabb” lesz, a szemek nagyobbnak tűnnek.

A szemhéjplasztika általában helyi érzéstelenítésben történik. A beavatkozás végezhető külön-külön az alsó, illetve a felső szemhéjakon, valamint az arcplasztika részeként.

 

Szem alatti táskák megszüntetése: alsó szemhéjplasztika

 

Fülplasztika

A fülkagyló koponyához való illeszkedése, egyes részeinek aránya, vagy egyes hajlatok, gödrök alaki eltérése okozza az esztétikailag zavaró fülformát. A fülkagyló fejlődése az 5-6. életév között döntően befejeződik. A leggyakoribb alakváltozás, az elálló fül ebben az életkorban már korrigálható.

A korrekció műtéti úton történik, a fülkagylók formálásával, illeszkedésük alakításával, az aránytalanság megszüntetésével. A műtét altatásban vagy helyi érzéstelenítésben történik, tartama 1-1,5 óra. A korrekciót a fül hátsó felszínén ejtett bőrmetszésből végezzük el, ezáltal a fülkagylón elölről heg nem látszik. Az új formát és helyzetet puha, nedves vattás kötéssel óvjuk meg. A műtét után 1 héttel vesszük le a körkörösen futó kötést a fejről, majd rá egy hétre a varratokat is eltávolítjuk. Fejpánt használata összesen 4-6 hétig szükséges.

Hasplasztika

Nagymértékű fogyás után, vagy szülést követően a hastájék bőre megereszkedik. A bőr/zsír fölöslege fogyással, valamint a megnyúlt, meglazult izomköpeny testedzéssel már nem korrigálható. A has bőrének ismét feszessé tétele, szükség szerint a szétcsúszott hasizomzat rekonstrukciója műtéttel és lézeres beavatkozással, esetenként a kettő kombinációjával lehetséges.

A műtét altatásban történik, a megereszkedett bőr-zsír állományt eltávolítjuk, és szükség szerint a szétnyílt hasizomzatot összevarrjuk. Általában heg a köldökgyűrűben és a „bikini” vonalban látható.

Alakformálás

A felnőtté válás után zsírsejtjeink száma nem, csak méretük változik. Térfogatuk növekszik, vagy csökken. Az aránytalan zsírlerakódásban alkati tényezők is szerepet játszanak. A kor előrehaladtával a zsírpárnák átrendeződnek. Egyik helyről felszívódnak, másik helyre lerakódnak, ezzel testkontúr aránytalanságot okoznak. (Az arc besüpped, a mellek megereszkednek, a tomportáj a pocak és a combok megvastagodnak.) A fogyókúra a zsír csökkentésben igen jó hatású, de nem mindig hozza a kellő eredményt. A zsír állománya ugyanis az arcon és a melleken tovább csökken, de a comb és tomportájon csak kis mértékű változás tapasztalható.

A alakformáló beavatkozás célja az arányos testkontúr kialakítása. Ahol sok zsír van, ott tűnjön el, ahol kevés, növekedjen meg. A terület nagyságától függően helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezzük a beavatkozást.

Ráncfeltöltés

A fiatal, egészséges bőr rugalmas rostjai nagy mennyiségben tartalmaznak hialuronsavat. A hialuronsav tartósan megköti a vizet, így biztosítja a bőr rugalmasságát, feszességét. Az öregedő bőr rugalmas rost állománya és ezzel hialuronsav tartalma csökken, ennek eredményeként csökken a bőr hidratáltsága és feszessége is. A mimikai izmok hatására a bőrünk állandóan nyúlik valamilyen irányba. Ennek, valamint a gravitációnak a hatására a rugalmas rostjait és nedvesség tartalmát vesztett bőrön bizonyos helyeken megjelennek a ráncok, melyek idővel tovább mélyülnek.

A ráncok eltüntetése vagy csökkentése a ráncokat fedő bőrbe juttatott töltőanyaggal történik. A beadott hialuronsav nem csak  kitölti a ráncokat, hanem tartósan hidratálja és feszessé teszi a bőrt, a hiányzó rugalmas rostok helyét kitölti és ezáltal fiatalítja.

Keskeny ajkaknál az ajkak vastagítására, az ajakkontúr kihangsúlyozására alkalmas a 6-12 hónap alatt felszívódó töltőanyag. A beavatkozás nem minősül műtétnek, helyi érzéstelenítésben vagy érzéstelenítő krémek használata mellett a ráncok feletti bőrbe, vagy közvetlenül a bőr alá beadjuk a töltőanyagot, majd alaposan elmasszírozzuk.

Hialuronsavval, mennyiségtől függően arcformálás, hegfeltöltés is lehetséges.

Dr. Novoth Béla

plasztikai sebész, kézsebész, traumatológus, sebészeti lézerspecialista

Jelentkezzen be vagy kérjen visszahívást!

Kérdése van? Több információt szeretne? Időpontot egyeztetne? Adja meg telefonszámát, és munkatársaink hamarosan felkeresik Önt.

  Név (kötelező)

  Telefonszám (kötelező)

  Mikor hívhatjuk?
  Kérjük, jelölje meg a napszakot vagy hozzávetőleges órát, amikor munkatársunk telefonon keresheti Önt.

  E-mail cím

  Ellenőrző mező: mennyi 5+5? Kérjük írja be a számot.

   

   

  Jelentkezzen be vagy kérjen visszahívást!

  Kérdése van? Több információt szeretne? Időpontot egyeztetne? Adja meg telefonszámát, és munkatársaink hamarosan felkeresik Önt.

   Név (kötelező)

   Telefonszám (kötelező)

   Mikor hívhatjuk?
   Kérjük, jelölje meg a napszakot vagy hozzávetőleges órát, amikor munkatársunk telefonon keresheti Önt.

   E-mail cím

   Ellenőrző mező: mennyi 5+5? Kérjük írja be a számot.

   

   Rólunk

   

   Fotona technológia

   

   Média megjelenések

   

   Kisokos

   
   

   Látogasson el hozzánk!